Hoefverzorging

Vanuit mijn enorme liefde voor paarden en alle ellende die ik voorbij heb zien komen, werk ik  ook als anatomisch hoefverzorger. Sinds 15 jaar bekap ik. Hoefverzorging is helemaal niet zo ingewikkeld, maar wel erg nodig. De kwaliteit van de hoef laat zien de afspiegeling zien van het gehele paard. 

Hoeveel beweging krijgt 't paard, welk voer, hoeveel stress is er. Scheuren, te hoge hielen, hoefzweren, slecht voeten geven, zijn de bijna dagelijkse zaken die voorbij komen bij mij.

Omdat het bekappen ondersteboven gebeurd en het dan erg lastig is om nog een foto te nemen, heb ik bijna geen voorbeelden. Wel deze scheur van deze pony.  Van links naar rechts is de hoef van dezelfde pony. Dit heb ik in slechts 7 weken eruit gekregen!

Ik zou.je nog ff laten weten hoe t met B. gaat, dacht eerst dat t niet verbeterde, maar sinds gisteren zien we goeie vooruitgang. Ze heeft zelfs uit dr eigen gedraaft met het wandelen,dus heb nu goeie hoop. Dit schrijft Mirjam uit Hoofddorp over haar acute hoefbevangen pony.

Deze foto is niet van Mirjams pony. :)

Dagelijkse verzorging

Voor een goede bekapping is het erg prettig als er een verhard stuk ondergrond is. Bij slecht weer is een overkapping eveneens prettig. Leer je pony aan dat hij goed voetjes kan geven. Het gebeurd nogal eens dat ik een pony mag bekappen die niet schoongemaakt is, maar ook geen voeten kan geven. Dagelijks de hoeven even in handen hebben, is voor pony, eigenaar en mij erg prettig. Dat maakt verschil tussen netjes bekappen of alleen een vijltje erlangs krijgen. Waar pony staat, kan je ook paard of ezel of muildier lezen :) .

Maandelijkse verzorging

Hoeven hebben maandelijks een onderhoudsbeurt nodig. Leer jezelf dmv een cursus hoefonderhoud aan hoe je dit moet doen. Hiermee voorkom je scheuren, scheefstanden en dure dierenarts rekeningen. Wil je dat ik het doe voor je, dat is natuurlijk ook prima, dan plannen we direct een maandelijks schema in. Als we een afspraak hebben, verwacht ik dat op het afgesproken tijdstip het paard klaar staat op het erf. Koffie is niet verplicht, maar wel aangenaam :)

kosten

Sinds Hester de hoeven van mijn paarden doet zien ze er stukken beter uit!

Hester komt nu sinds een half jaar elke 4 a 5 weken de hoeven bijwerken en je ziet ze veranderen. Bij allebei de paarden ontstaat er meer diepte en de voeten worden compacter. Mijn merrie heeft 2 scheuren in de voor hoeven en die groeien nu mooi naar beneden. Nog 6 maanden en mijn paarden hebben voorbeeldige voetjes. Ik ben heel blij met Hester!

Judith uit Utrecht

© Stal Vossehol - made with Blockwise

Delen